Dizel partikül filtresi
Dizel partikül filtresi , emisyon standartlarının karşılanabilmesi adına tüm Euro 5 ve Euro 6 araçlarda standart donanım olarak kullanılıyor. Filtre ayrıca bazı Euro 4 araçlarda da bulunuyor. Egzoz çıkışından hemen önce konumlandırılan parça, gerek işlev gerekse de biçim açısından katalitik konvertöre benziyor.
Dizel partikül filtresi, gerek doğa gerekse de insan sağlığı için son derece zararlı olan hidrokarbonlar ve karbonmonoksit ile motorun çalışması sonucunda oluşan diğer parçacıkların atmosfere karışmasını engelliyor. Filtre, bu amaç doğrultusunda aktif rejenerasyon işlemini gerçekleştiriyor.
Atılmayan gazlar partikülün içinde kaldığı için halk arasında da bilinen bir değimle partikül filtresinin tıkanması durumu ile karşılaşılıyor. Böyle bir durumda gazlar dışarıya atılamayıp tekrar geri döneceği için motor özelinde sağlıklı bir yanma gerçekleşmeyecek ve aracınızın çekişi düşecektir. Otomobillerde bu arızanın önüne geçebilmek için basınç sensörleri adı verilen harici bir parça bulunur. Bu parçanın tek görevi partikül içinde biriken tortunun seviyesini ölçmek. Seviye üst düzey ve tıkanma başlamış ise re jenerasyon işlemine başlar. Eğer kurum seviyesi aşırı yükselmiş ise re jenerasyon başlamayacağı için tamamen tıkanır ve motor arıza lambanızı yakacaktır.
Partikül filtresi uyarı lambası yanması, motor arıza lambasının yanması ve hatta filtredeki aşırı tıkanıklık durumunda araç motorunun yeterli çıkış yapamamasıyla kendini korumaya alması ve hiç çalısmaması gibi durumlar, partikül filtresi arızasından kaynaklanabilmektedir. Bu gibi durumlarda maddi duruma göre dizel partikül filtresi temizlenmelidir ya da filtrenin değişimi yapılmalıdır.
Ancak aracınızın yüksek kilometrelerde olması, filtrede partiküllerin taşlaşması durumunda parçanın sökülerek özel cihazlarda temizlenmesi gerekir. Partikül filtresinin sökülerek temizlenmesi işlemi ücreti aracın modeline ve gittiğiniz servise bağlı olarak 600-1500 TL aralığında değişmektedir.
Genel olarak DPF aşağıdaki sebeplerden tıkanır:
- Düşük kaliteli yakıt,
- Düşük hızda ve dur-kalklı trafikte uzun süreli araç kullanımı,
- Aracı rölantide uzun süre çalıştırmak,
- Yanlış spesifikasyonda yağ kullanımı.
Yeni çıkan tüm dizel araçlarda bulunan DPF, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda rejenerasyon işlemi ile dahi temizlenemeyecek duruma gelebilir ve değişimi gerekebilir.